dilluns, de març 12, 2012

FESTES DEL TURA...perdoneu però algú ho havia de dir!

El contingut del següent post correspon únicament a la meva opinió personal, desconec si el Pimpampum com a entitat el subscriurà, però com que som una entitat lliure i assamblearia, i a l´espera d´ una opinió consensuada, vull donar el meu punt de vista.
He esperat a escriure´l uns dies per que estava tant emprenyat que el meu pensament hauria estat massa incendiari. I potser d´aquí uns dies en faig un altre per dir que ha estat un malentès però mentrestant...
Vull parlar de retallades i festes, de polítics, tècnics gestors i entitats...D´entrada no crec que ens mereixem els polítics que ens manen, alguna cosa haurem fet malament.
A falta de veure com aniran els aconteixements i esperant que el tema es resoldrà satisfactòriament per tothom, aquest text podria ser una mena de declaració de guerra preventiva. Consti que estic disposat a rectificar el que faci falta...a destacar també que la meva situació al grup, (apartat de la primera linea ) em permet dir coses que potser els que estan més directament implicats no poden dir.
Us poso amb antecedents, ara fa uns dies un membre històric de la comissió de Festes, conegut per els seus tortells, persona de llarg recorregut i en principi considerat “amic”. Va contactar amb el PPPF per informar de la nova política de Festes. El resum que em va arribar a mi:
- O retalleu el 50 % del pressupost o res... i a més cal que digueu alguna cosa abans de dilluns . Ens han retallat el pressupost i a totes les entitats els hi passarà el mateix.
Per començar, la frase no està malament, ( tot i que potser no van ser exactament aquestes paraules i al final el 50 es va convertir en 40%)
A continuació em va entrar una sensació de dejà vu, i mentre m´anava emprenyant sol m´anàven sortint idees per escriure aquest post, anem a pams.
D´entrada, vist el context actual deu ser normal que es retallin coses, i festes deu ser el menys important. Que ens reuneixin i ens diguin que hi ha menys diners i que cal mirar-ho millor...hi estic d´acord. Avui, per la situació excepcional que vivim, potser no podem tenir el mateix pressupost que l´any passat. Aquí podríem entrar en una dissertació de que és el que provoquen les retallades, i de l´efecte multiplicador de la economia amb la inversió pública però això mereixeria un altre post...
Em sembla que avui tots som capaços d´entendre que cal moderació i austeritat amb tot.
L´emprenyada em ve quan penso amb la feina bruta que fem les entitats, per que imagino que els morruts, Wekes,aoapix, marrinxos,... etc, etc estaran igual. La indignació em ve amb les maneres, amb el menyspreu...
Tot i que 1000 euros són 1000 euros, no són el mateix, per cada entitat. Ni per cada acte...Si ve un grup de primer ordre deu ser el que valen les dietes dels vigilants, o la lletra petita del contracte.
Per una entitat això és molt, cada entitat sap els seus números i amb això no vull cap tracte especial respecte les altres, però nosaltres directament cremem el pressupost. Enganyem als grups convidats a canvi d´un bocata, i ens paguem el desplaçament quan els hi fem les tornes als seus correfocs. ( ells també es paguen la gasolina, quan venen aquí). Fem un espectacle prou digne que mobilitza a 100 actors i a milers d´espectadors, cada any fem una creació nova amb les nostres mans i els nostres recursos.
Creació, innovació, cultura popular, participació...i a més hi deixem l´esma ( per que volem i ens agrada). No demanem cap reconeixement, només que no ens insultin. ¿ Que volen matar-ho tot?, segur que pot venir un grup de qui sap on per la mitat de preu. ¿ Volen això?, ¿ això és recolzar el teixit associatiu??... amb 27 anys, ¿ encara no hem demostrat prou???.

I a més hi ha el cost del menysteniment de la feina feta, em queda el dubte si és de barra demanar això a la gent que desinteressadament fa coses per la ciutat, o és ignorància ( no sabria dir que és pitjor) o si està fet expressament i és política cultural i associativa...ho tenim magre.
I tinc més preguntes...tot i que no parlo de l´import apuntat dins el pressupost; Que val per una ciutat tenir un correfoc? I la batalla de les flors? I la turinada? I una marranada? I unes penyes que t´omplen de vida?...Si aquests pleguen; ¿amb diners és pot comprar això? I quan val? Quan val un espectacle de les patinadores? I els actes de marrinxos...i que em perdonin les entitats que no menciono. Amb en Puigbó, també li retallaran a la mitat la retribució?.
Podríem entrar en dissertacions, sobre el que retallar i que no... amb això tants caps tants barrets, cadascú retallaria el que no li agrada, o el que li fa nosa. La gràcia de la festa ( fins avui) és per mi justament la riquesa que aporten els sardanistes, els avis, les entitats...actes per tothom, populars.
S´han omplert la boca de dir que les festes són un patrimoni de la Ciutat i que les entitats són l´anima de la festa...sort!
La percepció que em queda; com que aquesta gent hi posa ganes i potser ho faran igual o es buscaran la vida.... O bé, com que els que ens voten no son del perfil que van al correfoc, que els donguin pel sac. Tant l´una com l´altra igual de cutres.

Tenim una cosa que ens diferència de molts altres llocs, són festes amb ànima. Unes festes no són posar diners en un cove i gestionar concerts, això es pot fer en qualsevol lloc en qualsevol moment. A Olot ( fins avui) això era diferent, és una ciutat amb les seves entitats que es volca a muntar una cosa que es viu amb una intensitat especial.
¿Que no us adoneu que el que ens diferència d´ altres ciutats és això???, que si mateu això passarà com la Fira de sant lluc que després ni amb molts diners es pot aixecar...si us plau Utilitzeu la intel•ligència i gestioneu els recursos, que per això esteu aquí.
I encara un altre pregunta...es farà també una campanya publicitària (que desconeixo que val però m´ho imagino), demanant que vingui gent de fora...¿per què?, a veure que? El mateix que poden veure a altres llocs?.
Sincerament trobo miserable el que intenten fer, en el cas que les entitats s´hi avinguin i acceptin cobrar la mitat; ¿això arregla el pressupost municipal? De quina quantitat estem parlant? Paga la pena “cremar” entitats per aquest import? Si les entitats es planten, algú ha pensat el que costa fer una cosa semblant?. Si les entitats ens ajuntem i muntem un cristo...trobraran els diners?.
És una estratègia per negociar?...saben la força que tenen les xarxes socials? ho han mesurat?

Si és aquesta la política, de cares a les properes eleccions, que no parlin de suport a les entitats. Que no ens demanin reunions per saber quines son les nostres inquietuds. Bé jo us en dic una: Que no ens respectin...
I amb els grups musicals faran el mateix? Els músics que acceptin ( segurament per les circunstàncies) baixar-se els pantalons, tocaran la mitat de cançons? O amb la mitat de la intensitat?
ALS DE LA COMISSIÓ DE FESTES:
Sincerament, el paper dels membres de la comissió, és una mica trist; Per què no es reboten o pleguen directament? Per què segueixen el joc? Una retallada del 10 o 15 per cent segur que es possible, i no es notaria gaire, que tothom es posi les piles i negociant segur que es pot fer alguna cosa digne. ¿ per que accepten una retallada de la mitat i no es planten?. Si no hi ha diners, es programen els gegants i un concert i encara en sobren. No cal ni comissió, també s´estalviaran pagar el sopar dels de la comissió, que juntament amb alguna emprenyada és l´únic que s´emporten.


Una altre pregunta que em ve al cap; trucaran a la Principal de la Bisbal o el que fa el concert de la Plaça Major i també els hi faran el mateix?- o per la meitat de preu o res... A última hora aquests són professionals i dependrà del mercat i la oferta i demanda si hi ha una orquestra disposada a fer-ho. Però...a les entitats???, és lícit que un Ajuntament que se suposa que vol protegir a les entitats del seu poble faci això.
Aniran a la Principal d´Olot, i els hi retallaran a la mitat? O directament contractaran a la Principal del Ministrell del Camp que és més econòmica
Que pretenen? Que com que tenim ganes de fer coses encara que ens maltractin les farem igual?
Proposem que els Aoapix facin una marranada només amb 3 marrans o a la cercavila que es deixin el Xai?
Entenc que els tècnics prou feines tenen a conservar el seu cap, i no són pas ells els que s´han de mobilitzar. No hauria dit mai, que trobaria a faltar amb en Monturiol, com a mínim tenia les coses clares.

I encara un altre punt, tenim el govern que democràticament s´ha escollit, ell té la potestat de canviar l´estil de festes ( us sona això????, a l´any 91 va passar una cosa semblant, i si voleu us explico com es va acabar ).Si així ho creuen, poden treure i posar les coses que vulguin...si volen eliminar el correfoc, Turinada i els actes que organitzem les penyes, ho poden fer... només faltaria. Ara bé que després no parlin de Festes Populars i tradicionals, que no parlin que el jovent està desmotivat, i que la societat no es belluga. Que no parlin del teixit associatiu, que ens treguin de les imatges de promoció...

Ens mereixem això??? Estic per demanar si alguna ciutat o poble ens vol adoptar, oferim una entitat que després de 27 anys, de treballar per a la ciutat inverteix la seva energia i creativitat a la ciutat. Quaranta persones que treballen tot l´any a la ciutat per fer una acte únic, que mobilitza a milers de persones, aparentment tradicional i que integra intergeneracionalment a molta gent...

Em comentava una persona que respecto molt que té criteri artístic i li devem algun favor, que perquè no fèiem una campanya d´apadrinar una carretilla, i després anàvem a fer el correfoc i espectacle de festes a La Canya o a Les Preses...però no, jo estic per destinar aquesta energia per fer una cosa més explosiva, ( per alguna cosa som diables...).Potser per fer una campanya per explicar això. I per cremar algunes coses que sobren...i no parlo de res ni de ningú en concret...o potser si?

Olot 24 febrer 2012
METT

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Met,
estic completament d'acord en tot el que has dit... !!!
formo part de 3 entitats de Girona i a totes 3 tenim els mateixos percals... és vergonyòs!!!

Anònim ha dit...

Happy great post! I seriously relished analyzing this, tonsil stone you will be a very good novelist.I'm able to make the time to book mark your web page Satellite direct review which will normally come home in the future. I'm going to entice you continue a person's excellent content, have a relatively pleasant holiday getaway penis advantage review saturday and sunday!